Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (Ο.Λ.Η.)

Η ιστορία του λιμανιού του Ηρακλείου ξεκινά από την εποχή του Μινωικού πολιτισμού. Την εποχή εκείνη στην περιοχή μας δεν υπήρχε το λιμάνι του Ηρακλείου όπως το ξέρουμε σήμερα, υπήρχαν τα «λιμάνια» της Κνωσού που βρίσκονται στην Αμνισό, τον Πόρο και την Απολλωνία (σημερινή Αγία Πελαγία). Η Κρήτη λειτούργησε τότε ως η «Πύλη» που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση. Τα μεγάλα παλάτια της Κνωσού αποδεικνύουν τη δύναμη του Μινωικού κράτους που η ακμή του στηριζόταν στο θαλάσσιο εμπόριο.

Αργότερα, επί Αραβοκρατίας, η οικονομία της Κρήτης ήταν αυτόνομη, γεγονός που συντέλεσε στην ανάπτυξη του εμπορίου και πιθανότατα να έγιναν σοβαρές εργασίες για την κατασκευή εγκαταστάσεων υποδομής και αποθηκών στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Το ίδιο σημαντική είναι η παρουσία του λιμανιού επί Βυζαντινής εποχής και επί Ενετοκρατίας. Οι Ενετοί ήταν ναυτικός λαός. Ενδιαφέρονταν για το εμπόριο. Ήταν οι «Έμποροι των Εθνών». Για το λόγο αυτό όπου εγκαθίσταντο πρώτο μέλημα τους ήταν η οργάνωση του λιμανιού και λιμενικών εγκαταστάσεων. Έτσι το λιμάνι του Ηρακλείου έτυχε ιδιαίτερης φροντίδας από τις ενετικές αρχές του νησιού. Οργάνωσαν το λιμάνι και το εξόπλισαν με όλα τα σύγχρονα έργα και μέσα της εποχής.

Το λιμάνι του Ηρακλείου

Το λιμάνι του Ηρακλείου, συνεχίζει και σήμερα ν’ αποτελεί σημαντικό κέντρο διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων στη λεκάνη της Μεσογείου. Επιβατικά, τουριστικά και εμπορικά σκάφη διακινούνται με πυκνά δρομολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες δραστηριοποιούνται στο λιμάνι του Ηρακλείου και το συνδέουν με άλλα λιμάνια της χώρας και του εξωτερικού. Επίσης, κρουαζιερόπλοια εκτελούν πλόες κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους στη λεκάνη της Μεσογείου. Τέλος, εμπορικά πλοία διακινούν εμπορεύματα από αγορές του κόσμου και χωρών της Μεσογείου προς την Κρήτη.

Διοίκηση Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου

Ο Οργανισμός Λιμένα Ηρακλείου (Ο.Λ.Η. Α.Ε) επιτυχώς ασκεί την επιβατική και εμπορική διαχείριση του λιμένα Ηρακλείου με κερδοφόρο ισολογισμό, πράγμα που το βοηθά να σχεδιάζει και να υλοποιεί έργα μακράς πνοής με σκοπό το λιμάνι να εξελιχθεί και να ανταποκριθεί στον ρόλο του ως ένα από τα λιμάνια εθνικής σημασίας της χώρας. Ο πλούτος που παρέχει ο λιμένας του Ηρακλείου στην τοπική και κατ’ επέκταση στην εθνική μας οικονομία, είναι αντιληπτός ακόμα και στους μη ειδικούς που γίνονται κοινωνοί με το συνεχώς αυξανόμενο έργο του. Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν το λιμάνι του Ηρακλείου είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που γίνεται τα τελευταία χρόνια από τη διοίκηση του Οργανισμού για να προσελκύσει υψηλού οικονομικού επιπέδου επισκέπτες για την πόλη μας και για να συνεισφέρει στην τοπική οικονομία.

Αναβαθμίζοντας υπηρεσίες και υποδομές, γίνεται μεγάλη προσπάθεια το λιμάνι μας να επιτελέσει τον ρόλο του ως λιμάνι αρωγό της τοπικής και εθνικής οικονομίας, ως λιμάνι εθνικής σημασίας και ως λιμάνι κέντρο ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας στο κέντρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ακολουθώντας αυτήν τη στρατηγική, το λιμάνι του Ηρακλείου συνεχίζει διαχρονικά, στο πέρασμα των αιώνων, να παραμένει πάντα κέντρο πολιτισμού και ανάπτυξης για τον τόπο μας.